Az időmenedzsment és ami mögötte van

James Loehr amerikai pszichológus hosszú éveken át dolgozott együtt sztársportolókkal. Mindezt úgy tette, hogy semmi konkrét tapasztalattal vagy szakértelemmel nem rendelkezett az adott sportágról. A legtöbb edző egy fabatkát sem adott volna a munkájáért, ugyanis egyáltalán nem foglalkozott a sportolók technikai felkészítésével vagy a taktikájuk javításával. Mégis komoly sikereket ért el velük.

Hogyan csinálta? Mi a sikerének a titka?

Felfedezte, hogy a sztársportolót a kevésbé sikerestől valójában nem az edzésmódszer különbözteti meg, hanem, ami a pályán kívül történik vele: regenerációs képesség, lelki egészség, mindennapi jóllét, tudatosság, önismeret.

Minden, mindennel összefügg

Közhely, de igaz! Loehr és Schwartz a The Power of Full Engagement című könyvében 4 fókuszterületet azonosított, melyek kölcsönhatásban vannak egymással. Az összesre oda kell figyelni ahhoz, hogy tartósan jól teljesíts, illetve kiegyensúlyozott életed legyen. Ez a 4 terület a következő: fizikai, érzelmi, mentális, spirituális.

Az általuk leírt módszertan az üzleti életbe is abszolút átültethető.  Én is eszerint építettem fel az időmenedzsment programomat! Ugyanis azt már nagyon hamar megtapasztaltam, hogy egy hatékonysági problémát a legtöbb esetben nem lehet vagy nem érdemes csak önmagában kezelni. Muszáj leásni a probléma gyökeréhez a hosszú távú, tartós eredmény érdekében!

Tehát könnyen előfordulhat, hogy az időmenedzsment probléma csak tünete valami teljesen másnak! Felsorolok néhány tipikus háttérokot!

Mi lehet az időmenedzsment probléma mögött valójában?

Extrém túlterheltség

Lehet, hogy túlvállaltad magad a munkában.. Egyáltalán nem biztos, hogy a munkamódszereiddel van gond, simán lehet, hogy irreális a napi feladatmennyiség, melyet teljesíteni akarsz.

Külső nyomás

Nagyon is divatos manapság munkamániásnak lenni, azonban jó tisztában lenni azzal, hogy ez is egy függőség. A társadalom arra tekinti pozitív példaként, aki úgy optimalizálja az életét, minta gép lenne vagy aki az élete minden területen szigorú rendet tart! Ennek a negatív személetnek a káros hatásait azonban mi szenvedjük el!

Belső megfelelési kényszer

Sokszor nem is külső szereplőktől érkezik a  nyomás, hanem saját magunk válunk a legnagyobb kritikusai önmagunknak. Gyakran tapasztalatom, hogy az önmagunknak való megfelelés a legnehezebb

Kiégés

Érzed magadon, hogy már nem úgy teljesítesz mint régen. Nincs meg a mindennapi motivációd a munkában. Testileg, lelkileg is kimerültél! Bán András készített egy átfogó, korrekt leírást a kiégésről.

Munka magánélet egyensúlytalanság

Folyton a bizniszeden kattog az agyad, nem tudsz nyugodt szívvel kikapcsolódni. Lehet fordítva is: magánéleti nehézségek miatt nem tudsz a vállalkozásodra fókuszálni. 

Hogyan tovább?

Javaslom tehát, hogy legyél nyitott ezekre az eshetőségre is!  A fenti példák is jól illusztrálják, hogy sokszor egy komplexebb fejlődési irány szükséges ahhoz, hogy valódi változást érj el az életedben. Viszont, ha egy holisztikus megközelítést választasz, a változás mértéke is sokkal jelentősebb lesz az életedre! 

Új élethelyzetbe kerültél? Változni szeretnél?

Csatlakozz támogató közösségünkbe hasonló szellemiségű, inspiráló tartalmakért, a változást segítő gyakorlati eszközökért.

Csatlakozom!

Ha részletesebben is érdekel a cikkben említett módszertan, az Énhatékony Vállalkozók csoportban közreadtam egy 30 perces összefoglaló podcast adást róla!

Oszd meg ismerőseiddel is!