Hogyan tűzz ki hatékonyan célokat?

A célkijelölés igencsak hasznos és menő dolog. Ha nem vagy meggyőzve arról, hogy mi a búbánatnak kéne neked egy ilyen, akkor javaslom, hogy látogasd meg elsőnek ezt a cikket.

A látszat ellenére nem elég az, hogy csak úgy hűbelebalázs módjára leírod a célod. A különböző keretrendszerek abban segítenek neked, hogy több szempontból és nézőpontból is gondold át a célkitűzésed Az egyik legnépszerűbb ilyen a SMART, ezt adom most közre neked. Eszerint akkor lesz “jó” célod, ha az alábbiaknak is megfelel:

Specifikus

Azaz rád jellemző lesz, nem egy általános valamit fogalmazol meg. Minél több részletet határozol meg, annál világosabb lesz (mások számára is), hogy mit is szeretnél pontosan elérni.

Mérhető

Tehát objektív szempontok alapján is figyelni szeretnéd az előrehaladást, illetve értékelni a végén. Nem kell ehhez hatalmas IT rendszer, válassz valami egyszerű mérőszámot, amelyet utána könnyen adminisztrálni tudsz. Próbáld meg az elsőre kevésbé számszerűsíthetőnek tűnő dolgokat is valahogy kvantifikálni!

Attraktív

Azaz, ha már most sem érzel magadban minden határon túli lelkesedést, hogy belevágj, akkor lehet, hogy még csavarni kéne rajta valamit, hogy motiváltabb legyél!

Reális

Azaz mérlegeld, hogy tényleg elérhetőnek tartod-e. Nem csak az az út járható ilyenkor, hogy visszaveszel kissé a célokból, hanem az is akár, hogy felveted magadnak, hogy milyen erőforrásokat tudsz a siker érdekében még mozgósítani, hogy növeld a siker valószínűségét. Olyan célt válassz, melyre tényleges ráhatásod van, különben nem rajtad fog múlni, hogy eléred-e.

Tervezhető

Vagyis rendelj hozzá határidőt, illetve kezdődátumot. Ne hagyd szétcsúszni a dolgokat!

Ennyi volt nagyon röviden a SMART!

Nincs is más hátra, minthogy kipróbáld. Mutatom is a konkrét sablont:

Célkijelölésre fel!

Következzen végül a konkrét sablon. Írtam hozzá coaching szemléletű kérdéseket is, melyek segítenek, hogy beinduljon a flow. Sok sikert, hajrá! Az Énhatékony Vállalkozók csoportban találod:

Csatlakozom!

Ha még nem győztelek meg arról, hogy érdemes neked egy ilyet kitölteni, akkor nézd meg először ezt a cikkem, ahol összefoglalom a célkijelölés előnyeit.

Oszd meg ismerőseiddel is!