Miért érdemes célokat kitűzni?

Gyakran hallom azt a kritikát, amikor valakinek célkijelölésről beszélek, hogy ez manapság már teljesen felesleges, elavult, hiszen mire nagy nehezen kiszenvedjük magunkból, hogy merre tovább, addigra már úgy is annyit változott a világ körülöttünk, hogy dobhatjuk is sutba az egészet. 

Ilyenkor azt érzem, hogy szegény témakörnek elkélne egy új PR stratégia. Ha ezt most nem is tudom abszolválni, ebben a cikkben röviden összefoglalom, hogy miért tartom nagyszerű eszköznek, illetve bemutatok neked egy rendkívül egyszerű, ellenben nagyszerű keretrendszert, mely abban segít, hogy a leghatékonyabb módon tudj célokat kitűzni magadnak.

(Ha téged nem kell különösen győzködnöm arról, hogy miért fontos a célkijelölés, rögtön ugorhatsz erre a cikkemre.)

Vegyük akkor sorba a legnagyobb előnyeit a célkijelölésnek:

Kijelölöd az irányt!

Ha nincsenek világos céljaid, honnan tudhatnád, hogy a megfelelő irányba tart-e az életed? Ahogy Seneca is mondja: 

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” 

Ne keverjük össze a célkijelölést a tervezéssel! Ha úgy érzed, hogy őrült módon változik a világ folyamatosan körülötted, az nem azt jelenti, hogy nincs szükség célokra, pusztán a tervezést kell majd ehhez igazítani: például mindig csak a következő lépést vagy egy jól behatárolható időszak feladatait gondolod át előre (erre is vannak kiváló módszertanok egyébként), ettől még a végcélt látnod kell!

Ezért is szeretem jobban az iránykijelölés szót használni a célkijelölés helyett! A kereteket, irányokat jelölöd ki, a konkrét lépéseket pedig már csak a folyamat közben határozod meg!

Energizálttá és motiválttá válsz

Elkötelezett leszel a cél mellett a folyamat közben, hiszen beleéled magad. Te határozhatod meg az irányt! Egy részletgazdag leírással eljutsz odáig, hogy a nagy, kissé megfoghatatlan célt, apró, de konkrét feladatokra tudod bontani. A vágyott jövő elképzelése már önmagában cselekvésre fog ösztönözni!

Teret adsz a kreativitásodnak! 

Kiszakít egy picit a mindennapi, operatív szintű problémák tengeréből, ez önmagában már sokszor teljesen új ötleteket, gondolatokat szül. A hétköznapi mókuskerékből igencsak nehéz megalkotni a bizniszed hosszútávú vízióját.

Megadod magadnak az esélyt a “reality check”-re!

Nem árt néha szembenézni a valósággal, még ha ez akkor fájdalmas is lehet! Segít abban, hogy picit megállj, lecsendesedj és (át)értékeld eddigi munkádat. Ne rettenj el radikális irányváltástól sem, ha abban látod a megoldást.

Csapatot építesz vele

Ha nem egyedül csinálod, akkor egyben csapatot is építesz a folyamat közben. Mindenkit elkötelezetté teszel a cél érdekében azzal, hogy bevonod őket, meghallgatod a véleményüket és együtt ötleteltek.

Célkijelölés okosba!

Nos, most, hogy már kellően meggyőztelek róla, hogy mégis csak király dolog ez a célkijelölés, lássuk akkor, hogyan tudsz belevágni! Kedvcsinálónak bemutatom az egyik legnépszerűbbet, a SMART célmeghatározást.

Gyerünk tovább a SMART cikkre!

Oszd meg ismerőseiddel is!