Mindenki tartsa meg magának a saját szokásait!

Az egyik legnagyobb slágertéma az időmenedzsment területen belül a szokásaink fejlesztése. Különösen nagy érdeklődés övezi azokat a cikkeket, mely sikeres emberek rutinjait adják közre. Néhány jó tanács tőlük:

  • Kelj fel minden nap hajnalban, legyél az 5 órás klub tagja!
  • Kezdd a napod egy jó kis jeges zuhannyal!
  • Olvass el 30 nap alatt 30 könyvet. Bill Gates is rengeteget olvas!
  • Hordj mindig ugyanolyan ruhákat, mint ahogy Steve Jobs tette!

….és még sorolhatnám. Ezek a szerzők azt ígérik számunkra, hogyha betartjuk ezeket, akkor garantáltan sikeresebbek vagy boldogabbak leszünk az életben. Jól hangzik? Sajnos ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit! A képlet nem ilyen egyszerű.

Mi a bajom ezekkel a tanácsokkal?

Túlontúl általánosítanak

Ahány ház, annyi szokás. Ezt tartja a mondás is. Közhely, de igaz: különbözőek vagyunk. Vannak persze közös mintázataink,  de végtelenül leegyszerűsítő lenne mindenkit elintézni egyetlen tanáccsal. 

Például nagyon is divatos manapság arra buzdítani másokat, hogy hajnalban keljenek fel. A valódi szakértők ellenben azt fogják javasolni, hogy azéletkorunknak, személyiségtípusunknak, genetikánknak vagy akár évszaknak megfelelő alvási szokást válasszunk. A megoldás tehát a legtöbbünknél valószínűleg jóval összetettebb lesz! 

A képhez tartozó alt jellemző üres; photo-of-person-holding-alarm-clock-1028741.jpg a fájlnév

Nem bizonyított a hatásuk

Az időmenedzsment irodalom hemzseg az áltudományos féligazságoktól. A társadalomtudományokban eleve kérdéses, hogy lehet-e objektív módon ok-okozati összefüggést vizsgálni. Többnyire csak együttjárást lehet kimutatni, amelyből viszont egyáltalán nem következik a befolyásoló hatás.

Például a fagylalt eladásokkal párhuzamosan mindig megnövekedik a napszemüvegekre is a kereslet. Valóban a fagylalt eladás generálja a napszemüvegekét is? Aligha. Sokkal inkább a szezonalitás! Azaz, hogy mindkét dolgot nyáron veszik az emberek. Itt van egy másik példa erre a jelenségre:

Nicolas Cage és a vízbefulladás közti együttjárás. Forrás: https://www.tylervigen.com

Tehát a híres emberek fura vagy hasznosnak vélt szokásai egyáltalán nem biztos, hogy összefüggésben vannak a teljesítményükkel pláne nem a sikerességükkel. Az biztos, hogy más tényezők is jelentős mértékben közrejátszanak. (Ha a sikeresség háttértényezői érdekelnek, sokkal inkább Barabási legújabb könyvét javaslom elolvasni!) 

Frusztrációt okoznak

Látni kell, hogy ez a jelenség is végső soron csak újabb káros külső nyomás, ahogy a rendezettségre való törekvés vagy önmagunk szétoptimalizálása. Komoly belső frusztrációt okozhat, ha egy torz külső kép alapján ítéljük meg önmagunk életét.

Eleve kérdéses, hogy mennyire kapunk az ilyen jellegű cikkekből objektív képet a híres emberek életéről? Az ilyen szokások többségét csak kiragadták az adott személy életének kontextusából.

Mitévők legyünk akkor?

Életünk rutinok, tudattalan mechanizmusok sokaságából áll, cselekvéseink nagy része is tudatalatti! A szokások tehát fontos alkotóelemei életünknek, eleve úgy vagyunk kalibrálva, hogy mintázatokat követünk. Ebből azonban egyáltalán nem következik, hogy más embereket hasznosnak vélt szokásait kellene átvennünk! Pláne ne olyanokat válasszunk, melyeknek ráadásul nincs is bizonyított tudományos alapja. Kezeljük fenntartásokkal az ilyen jellegű tanácsok hatékonyságát! 

Ha új szokásokat választunk, ne ragaszkodjunk mereven az eredeti leíráshoz, helyette, egész nyugodtan formáljuk saját képünkre! Ha valami nem válik be, merjük elengedni! Tudom, könnyű ezt mondani, de egyáltalán nem kell szarul érezni magunkat, attól, hogy ha mi nem veszünk át mások által sztárolt rutinokat.

Új élethelyzetbe kerültél? Változni szeretnél?

Csatlakozz támogató közösségünkbe hasonló szellemiségű, inspiráló tartalmakért, a változást segítő gyakorlati eszközökért.

Csatlakozom!

Oszd meg ismerőseiddel is!