Működhet-e online formában is a kapcsolattartás?

Régebben szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de a vírushelyzet meggyőzött arról, hogy abszolút eredményes tud lenni a hatékonyságnövelő coaching program akár 100% online formában is. Ebben a cikkben közreadom a gyakorlati tapasztalataim az online coachingról.

Kinyílt a világ, nem vagyunk helyszínhez kötöttek

Olyan ügyfelek számára is elérhetővé vált a szolgáltatásom, akik eddig  a távolság miatt nem tudtak volna részt venni az üléseken. A kedvező tapasztalatok miatt, most már bátran vállalok ügyfeleket országszerte, illetve határontúlról.

Kevésbé vagyunk időprésben

A tartalomhoz és az elérendő célhoz tudjuk az időkeretet rendelni és nem fordítva. A személyes kapcsolattartás esetén van egy limit, ami alatt nem éri meg találkozni. Itt akár 10-20 percig is tudtunk egyeztetni, ha ez bizonyul a leghatékonyabbnak. Ha előbb ér véget egy-egy ülés, semelyikünkben sem alakult ki hiányérzet, hiszen egyikünknek sem kellett utaznia emiatt.

Fejlődött a technikai eszköztáram

A Miro az egyik kedvenc programom, amit a vírushelyzet alatt ismertem meg. Egy egy olyan online kollaborációs eszköz, mely abban segít, hogy közösen, interaktív módon tudjunk kitölteni különböző sablonokat, akár komplett coaching folyamatok és lemodellezhetőek benne.  Ezentúl őszintén remélem, hogy nem kell feleslegesen kinyomtatnom a segédanyagokat, mely már csak környezettudatossági szempontból sem utolsó dolog!

Személyes kapcsolatot ugyanúgy meg kell alapozni 

A sikeres coaching egyik alapfeltétele, hogy a résztvevők személyesen is tudjanak kapcsolódni egymáshoz. Az online tér ezt egyértelműen megnehezíti. Ha viszont az elején néhány személyes találkozóval megalapozzuk a kapcsolatot, a későbbi szakasz már ugyanúgy történhet 100% online is.

Vannak fontos előfeltételei

Nem állítom, hogy minden körülmények alkalmas lenne egy online konzultáció lefolytatásához. Nagyon sokat tud segíteni, ha nem csak halljuk, hanem látjuk is a másikat az ülés közben. A másik fontos feltétel, hogy mindketten másoktól elszeparált, nyugodt körülményeket tudjunk kialakítani. Nem utolsó szempont a gyors és stabil internet kapcsolat. El tudja lehetetleníteni a hatékony munkát, ha folyton akadozik a videóhívás.

Konklúzió

Összességében rengeteget tanultam a vírushelyzetből, melyeket mind a személyes és mind az online coaching alkalmara szeretnék átmenteni. Bátran keress meg akkor is, ha nem tudod vállalni a budapesti kapcsolattartást.

Belevágnál te is a hatékonyságnövelő önfejlesztésbe?

Jelentkezz Te is a vállalkozói hatékonyságnövelő programra! Kérj egy ingyenes helyzetértékelést, minden további kötelezettségvállalás nélkül:

Jelentkezem!

Oszd meg ismerőseiddel is!