“Tök jó, ha agilisen szervezem az életem”

Előzmények

Varga Dániel, mérnök, egyetemi oktatói háttérrel rendelkezik. Jelenleg is tudományos tevékenységet végez,  tanulmányírással foglalkozik. Emellett nemrég kezdett bele saját startup vállalkozásának építésébe, társasjátékot fejleszt csapatával.

Munkastílusa rendkívül nagy önállóságot és tudatosságot igényel, otthonról dolgozik. A határidős munkái sokszor rákényszerítik arra, hogy feszített tempóban, nagyfokú fókuszáltsággal dolgozzon. Ráadásul nincs mindig meg a kellő motivációja ahhoz, hogy ezekbe a projektekbe szívvel-lélekkel vágjon bele. Több produktivitási módszert is alkalmaz, azonban nincs maradéktalanul meggyőződve mindegyik hatékonyságáról. Volt olyan, melynek mindennapi használata, végső soron több belső feszültséget okozott benne, mint amennyi haszonnal járt volna.

A vírusveszély sok tekintetben számára is új helyzetet teremtett. A támogatásom kérte abban, hogy az aktuális körülményekre reflektáló, új, rutinokat alakíthasson ki magának. 

A közös munka rendkívül intenzív volt, 1 hónapig volt lehetőségünk együtt dolgozni, hetente többször is tartottunk megbeszélést. A COVID-19 alatt kezdtünk el a munkát, így 100%-ban online formában zajlott a kapcsolattartás! 

Kezdeti irány

A limitált időkeretre való tekintettel, egy egzakt, előre definiált metódust javasoltam Daninak a program véghezvitelére. Célkijelöléssel kezdtük, majd egy önelszámolási keretrendszert dolgoztunk ki. Az előrehaladás értékeléséről, további finomhangolásról terveztünk rendszeresen egyeztetni. Dani mérnöki vénája miatt szimpatizált a koncepcióval, támogatta a véghezvitelét. 

A kezdeti célkitűzése az volt, hogy minél több, önmaga hatékonyságával kapcsolatos kísérletet szeretne kipróbálni, ezekből aztán sok valóban hasznos elemet akart azonosítani, majd később beépíteni a mindennapokba!

A tényleges munka megkezdésével, az első néhány alkalmat követően, számos lényeges felismerés született meg önmagáról Daniban. Többek között az is világossá vált, hogy nem biztos, hogy a leghatékonyabb célokat sikerült elsőre kitűzni.

Egy önismereti folyamat során nem ritka, hogy változnak az elvárások, illetve elképzelések, így maximálisan támogattam abban Danit, hogy váltsunk módszert, illetve módosítsunk a célokon! Ezt követően egy teljesen más irányt vett az együttműködés.

Valódi eredmények

Elhagytuk a kísérletezések eredményéről való rendszeres egyeztetéseket, helyette az első pár hét tapasztalatai alapján kirajzolódó, Daninak fontos fókuszterületeket beszéltük át mélyebben. Az közös munka eredményességét ezt követően már nem a sikeres kísérletek számával mértük, hanem az önmagával szembeni fontos felismerésekben. 

A megbeszélések alapján – a közös munka valódi hozzáadott értékeként – kirajzolódott Daniban a számára komfortos és önazonos kerete annak, hogyan is lenne érdemes viszonyulnia saját maga produktivitásához. Felismerte például, hogy a munkája során már bevált, agilis módszertan a hatékonyság kapcsán is alkalmazható: rugalmasan is lehet kezelni a rutinokat, illetve szerveznie az életét. Nem kell mindig ugyanazt elvárnia magától minden helyzetben. Rendelkezhet több forgatókönyvvel is, melyeket aztán az aktuális helyzetre reflektálva akár bármikor újra is írhat. Nem számít az sem sikertelenségnek, ha a hatékonysági módszerekből csak a számára fontos elemeket implementálja, a többit egyszerűen csak elhagyja. Ezeknek a kimondásával, megfogalmazásával már önmagában csökkenni tudott Dani mindennapi stressz-szintje.

A kísérletezés – a tervekkel ellentétben – csak most fogja igazán kezdetét venni, azonban most már sokkal nagyobb tudatossággal áll neki a folyamatnak. Egyedül fog belevágni, de az újonnan szerzett önismereti tudás birtokában, úgy hogy arra is sikerült egy lehetséges jó gyakorlatot találni, hogyan fogja Dani önmaga hatékonyan értékelni a kísérletezés eredményét. Sok sikert hozzá Dani, hajrá! 🙂

Belevágnál te is a hatékonyságnövelő önfejlesztésbe?

Jelentkezz Te is a vállalkozói hatékonyságnövelő programra! Kérj egy ingyenes helyzetértékelést, minden további kötelezettségvállalás nélkül:

Jelentkezem!

Oszd meg ismerőseiddel is!