Gyors tippek helyett, hosszútávú és tartós megoldás

Előzmények

Katona Dóri Julis a kreatív iparban tevékenykedik vállalkozóként, újrahasznosító designer, a Renaichance alapítója. Folyamatosan képzi magát, éppen a cikkírás idejében fejezi be egyetemi tanulmányait. 1 gyermekes családanya, akinek számos érdekes, zenével kapcsolatos hobbija van. Már ebből a leírásból is látszik, hogy nagyon fontos számára a megfelelő idő- és energiamenedzsment, illetve a nagyfokú tudatosság és önismeret, ahhoz, hogy vállalkozása építése mellett, kiegyensúlyozott, teljes életet tudjon élni!

Az életének egy olyan szakaszában kezdtünk el közösen dolgozni, amikor úgy érezte, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok. Egy új periódusba ért az élete, ennek megfelelően a meglévő rendszereit és szokásait is újra kellett gondolnia.

3 hónapig zajlott az intenzív, közös munka, jellemzően hetente 1x tartottunk egy körülbelül 1 órás ülést. A történet azért is különleges, mert épp a COVID-19 berobbanása előtt találkoztunk, így 100%-ban online formában zajlott a kapcsolattartás!

Komplex helyzetfelmérés, első látványos sikerek

Julis egy SOS ügyben keresett meg, a szakdolgozatát készült épp lázasan leadni, ennek megfelelően könnyen használható, gyorsan implementálható megoldásokat kért tőlem. A korábbi tapasztalatokból már tudtam, hogy az ügyfél tényleges igényeinek, illetve valódi céljainak feltárásához hosszabb együttműködés szükséges, így az elején csak a helyzet pillanatnyi kezelésére, illetve az előtte álló feladatra való mentális felkészülésre fókuszátunk:

“Érdekes volt az eleje, mert ott már tudtál mondani pár dolgot, ami már segített, de itt igazából nem is vártam nagy csodát, mert egy olyan helyzetben voltam, amit gyorsan meg kellett oldanom. Úgy voltam vele, hogy utána majd el tudunk kezdeni rendesen dolgozni.”

Miután sikeresen leadta a szakdolgozatát, elkezdődhetett a hosszú távú együttműködés. A program helyzetfelmérés szakaszában – az első néhány hétben – jellemzően nem szoktam forszírozni, hogy legyen egy egzakt célmeghatározás és lebontást. Itt is hagytam időt arra, hogy az ülések során előkerülő témakörök alapján fogalmazódjon meg a komplexebb cél benne. Az ilyen eseményekből számos fontos felismerés születik, melyre a későbbi munka során építeni fogunk:

“Amikor korábban voltam coach-nál, mindig megőrültem az ilyen a kérdésre-kérdést típusú kommunikációtól. Azért megyek, hogy találjak választ a kérdésekre, de azáltal, hogy mindig vissza vannak dobva, inkább hátráltatásnak éltem meg. Érdekes mód, nálad nem így volt. A kérdéseid elkezdtek gondolkodtatni, a 2-3. alkalomra már nagyon beleszoktam. És tényleg azt vettem észre, miközben beszélünk, hogy jók a rávezető kérdések, mert tényleg ki fogok mondani dolgokat, amelyekbe önmagamtól nem gondoltam volna bele. Elmélyültebbnek éreztem a munkát a korábbiakhoz képest.”

Út a cél felé, a rendszer megszilárdítása

A helyzetfelmérés szakasz zárásaként összegeztük a tapasztalatokat, mely alapján megtörtént a komplex célkitűzés megfogalmazása, kifejtése az erre kialakított sablonban. Emellett körvonalazódtak a hosszútávú fejlődési irányok.

“Nagy segítség volt, hogy miután megfogalmaztuk a problémákat, elkezdtük ezeket rendszerbe foglalni. Ekkor jött ki, hogy hova is kell tartanom, mi lesz a végcél.”

A célkitűzéseknél fontos volt, hogy világossan lássa Julis, mit kell csinálnia minden egyes nap ahhoz, hogy megvalósuljon a célja, ennek érdekében ajánlottam neki egy vizuális, céllebontást támogató sablont. A program során aztán hétről-hétre egyeztettünk az előrehaladásról. Folyamatosan finomhangoltuk a rendszert, illetve volt lehetőség önmagával szembeni visszacsatolásra. Julis így emlékszik vissza erre a szakaszra:

“Ha egyedül kezdek bele, akkor biztos nincs annyi türelmem hozzá. Akkor valószínűleg az lett volna, hogy leülök egy nap, kitalálok egy rendszert, aztán meglátom meddig fut, aztán hirtelen rádöbbenek, hogy ez így nem jó és abbahagyom! Simán lehet, hogy abbahagytam volna a felénél. Így muszáj volt hétről-hétre foglalkoznom vele, haladnom, majd továbblépnem és megfigyelnem magam, hogy mi történik. Ha egyedül csinálom, akkor nem valószínű, hogy ennyire alapos lettem volna! A rendszeresség miatt beépül az emberbe egy rutin, ami segít új szokásokat kialakítani. Mivel elhatározom, hogy muszáj vele foglalkoznom, tehát valami történni is fog és valahogy fejlődni is fog a rendszerem!”

A végrehajtás szakaszban előkerültek további fókuszterületek, melyekre aztán lehetőség volt többször is visszatérni, ilyen volt például, hogy későbbiek során hogyan fogja tudni teljes mértékben önállóan is üzemeltetni, fenntartani a rendszerét! Az eszközöket vagy sablonokat is úgy választottuk ki, valamint alakítottuk át, hogy azt később önmaga is tudja használni! Egy-egy ülés között pedig néhány, a helyzete szempontjából releváns inspiráló tartalmat osztottam meg vele! A program zárásaként, minőségbiztosítási szempontból egy átfogó visszatekintést, a célkitűzése teljesülésének részletes értékelését kértem! Julis a közös munka legnagyobb hozzáadott értékének az alábbiakat tartja:

“Sokkal tudatosabb vagyok az időmmel kapcsolatban, megengedőbb vagyok magammal. Most már jobban elhiszem, hogy nem tudok és nem is kell mindig mindent rögtön megcsinálni. Türelmesebb is vagyok emiatt a magammal szemben. Jobban tudok határidőket megfogalmazni, közelebb vannak ezek a dátumok a realitásokhoz, mint eddig! Be tudom látni egy napról, hogy aznap nem fogok tudni mindent megcsinálni és könnyebben át tudok csoportosítani tevékenységeket. Ez látszik a munkáim minőségén is. Jobban látszik az előrehaladásom, jobb visszajelzéseket is kapok ezáltal!

Fókuszáltabban tudok pihenni és jobban meg tudom határozni, hogy melyek a pihenőidőim. Többet aludtam az elmúlt hetekben, mint szoktam! A stressz-szintem abszolút lejjebb van! Könnyebben tudok átkapcsolni a munkából a magánéletbe. Együtt tudok lenni a családommal, ami nagyon jó. 🙂 Minőségibb lett ezáltal a velük töltött idő.”

Belevágnál te is a hatékonyságnövelő önfejlesztésbe?

Jelentkezz Te is a vállalkozói hatékonyságnövelő programra! Kérj egy ingyenes helyzetértékelést, minden további kötelezettségvállalás nélkül:

Jelentkezem!

Oszd meg ismerőseiddel is!